Orientul fascineaza. De la Marco Polo pana la Orient Express, China a captivat imaginatia intregii lumi cu viziuni de fosnete blande de matase, miresme delicate, portelanuri fine si mobilier cu taieturi elegante si precise. Chiar daca in trecut se scurgea mai bine de un an pana cand obiectele decorative sau de mobilier trimise din singurul port (Canton – in prezent Guangzhou) ce facea legatura cu Vestul, ajungeau la destinatie, in prezent timpul s-a redus la cateva saptamani. Cu toate acestea de la venerabilul Gump’s din San Francisco (care a inceput comertul cu piese antique Chinezesti in 1860), pana la Neiman Marcus, importul abia reuseste sa faca fata cererii.
Traditia chinezeasca este caracterizata printr-o diversitate a stilului si prin preponderenta mobilierului pictat si colorat. Mobilierul este unul rustic, dar poate foarte bine umple un spatiu intr-o incapere realizata in stil clasic sau modern. Daca exista o caractertica mai des intalnita in cadrul acestui tip de mobilier aceasta este placarea cu decoratiuni de metal, element care confera mobilierului o ‘aroma’ medievala.
Datorita elegantei si felului in care se armonizeaza cu decorurile moderne, stilul Ming (dinastia Ming, 1368-1644) furnizeaza unele dintre cele mai apreciate piese de mobilier Chinezesti, ce socheaza prin simplitate si functionalitate, robustete si gratie. Chiar daca traditional participarea carturarilor la producerea de bunuri era interzisa, in timpul dinastiei Ming acestia au dezvoltat un viu interes pentru mobilier. Adepti ai filosofiei „mai putin inseamna mai mult”, aplicand idei Zen si Tao, inteleptii vremii au contribuit prin crearea unui stil aerisit, elegant si natural.
Diferit de stilul Ming, stilul Qing (dinastia Qing, 1644-1911), este serios si solemn cu piese de mobilier bogat ornamentate, variate ca forme si functionalitati. Formarea acestui stil este strans legata de ambitiile sociale din interiorul dinastiei si reprezinta magnificenta unificarii natiunii. Gravarea era foarte importanta in decorarea mobilierului, cele mai populare subiecte fiind caracterele de bun augur, modelele geometrice si scenele cu animale si peisaje. Pictura pe mobila era deasemenea larg folosita. Cele mai cautate piese Qing sunt paturile matrimoniale, un record producandu-se in New York, in 2004 cand un astfel de pat s-a vandut cu 847500$.
Mobilierul chinezesc oferit prin intermediul magazinelor Exotique este de o foarte buna calitate si se carecterizeaza prin vechime, decoratii realizate manual si o frumusete rapitoare care incanta privirea de fiecare data. Majoritatea pieselor de mobilier sunt reproduceri Ming si Qing.