Camin al civilizatiei hinduse, nod cultural si centrul a importante drumuri comerciale si vaste imperii, India a jucat un rol major in istoria umanitatii. Brahmanismul, Hinduismul, Sikhismul, Budismul si Jainismul isi au originea in India. Atat populatia tarii, cat si flora si fauna, aspectul geografic si sistemul climatic sunt printre cele mai diversificate din intreaga lume.

Deoarece Asia este cel mai mare continent, termenul de mobilier asiatic este uneori limitat doar la mobilierul produs in marile foste imperii din Estul Indepartat – China si Japonia – care se caracterizeaza prin materiale ca bambusul, culoarea rosie aplicata, si prin multele caractere si simboluri specifice ce se regasesc pe acestea. Datorita globalizarii alte tipuri de mobilier asiatic au devenit cunoscute si apreciate: Thai, Vietnamez, Indonesian, Javaiez, Bali…
In acelasi timp arta decorativa a Asiei de Sud a devenit foarte populara iar mobilierul Indian, un reper unic in eclectismul modern, preferat de cei mai de seama designeri si arhitecti ai inceputului de secol XXI, atingerile subtile ale Imperiului Britanic asupra complicatului cadru religios Indian lasand in urma o alta imagine a utilizarii lemnului masiv, imaginilor votive si artizanatului in interioarele clasice.
Prinsi in interiorul traditionalismului si cutumelor religioase, artizani indieni redau in forma decorativa imagini cu iz medieval ale zeitatilor si pseudozeitatilor hinduse si budiste in diferite ipostaze legendare, adesea pictate in culori vi, foarte calde (portocaliu, galben, verde, rosu..).
Cu largi implicatii culturale obiectele artei decorative indiene sunt un stimulent puternic pentru efectul eclectic al unui interior construit in jurul nevoii de a colectiona si a pune alaturi obiecte de mare valoare ce apartin mai multor zone culturale si istorice. Din acest punct de vedere mobilierul si obiectele decorative indiene ofera o mare deschidere spre autentic, contribuiind la cresterea valorii estetice a oricarui interior.

Mobilierul Indian

Cu mii de ani de istorie, o mare bogatie de etnii, religii si culturi, India este patria artizanilor si a artizanatului, neegalata de nicio cultura din lume. Fiecare stat si regiune are o bogata traditie ce vorbeste despre mostenirea fara egal a culturii Indiene.

Unele dintre cele mai spectaculoase obiecte manufacturate in stil traditional in India sunt piesele din lemn masiv de shesham si tec (esente dure, grele si foarte rezistente). Fie ca sunt sculpturi votive sau decorative, piese de mobilier sau elemente de arhitectura (ferestre, usi) acestea impresioneaza prin frumusetea si forta pe care o degaja.

Interioarele ce folosesc aceste piese de mobilier atrag prin farmecul natural al esentei dure de tec taiat pe alocuri de insertii metalice ce dau mobilierului, pe langa aroma rustica deja existenta, un iz medieval aparte. Forta si rezistenta mobilierului Indian din lemn masiv il face foarte cautat pe toate pietele de mobilier din lume.

Decoratiunile Indiene

Texturile intalnite in manufacturarile traditionale indiene sunt naturale si cuprind materiale ca lana, bumbacul, matasea, etc. Cele mai cautate produse textile sunt covoarele (dhurries), apreciate pentru frumusetea si rezistenta lor. Sunt reversibile (2 fete), manufacturate din bumbac intr-o gama larga de dimensiuni, cu un design foarte colorat in care motivele geometrice si florale primeaza. Continutul senzual al vietii din India patrunde in toate elementele decorative, oricat de neansemnate. Esenta vitala pulseaza nu numai in contururi si miscari ci si in terminatiile fine ale redarilor votive din sculptura decorativa. Pline de un erotism aparte, zeitatile reprezentate vorbesc de un popor atras de senzualitatea aromelor fine, de opulenta detaliilor paradoxale, de esentele condimentate ale chipurilor cu mai multe infatisari. Elementele de decor indiene nu se rezuma la statuetele sculptate in lemn sau lucrate din metal, insa acestea primeaza. In pofida faptului ca budismul s-a nascut in India totusi cele mai multe imagini redate de statuete sunt de origine hindusa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *