Daca locuiesti intr-un oras aglomerat, cu trafic intens, sau intr-o zona industriala, expunerea la poluantii din aer poate creste exponential, ducand astfel la grave probleme respiratorii.
Unele materiale sintetice emit vapori toxici chiar si zece ani de la fabricarea lor. Exemplele includ substantele chimice si materialele folosite la fabricarea mobilierului din PAL: adezivi, lacuri, vopsele, plasticurile si fibrele sintetice. Izolarea mai buna a locuintelor moderne a determinat in plus si o crestere a concentratiei acestor vapori.
Ce este de facut? Iata 7 sfaturi usor de urmat:
1.Selecteaza obiecte din materiale naturale, cum ar fi lemnul, metalul, bumbacul, inul, pielea, ceramica sau sticla. O casa trebuie sa contina cat mai multe astfel de materiale care sa te ajute sa imbunatatesti calitatea aerului.
2.Ferestrele trebuie deschise in fiecare zi atat acasa si cat si la birou.
3.Atunci cand redecorezi, utilizeaza vopsele si lacuri organice, pe baza de argila sau solventi pe baza de apa.
4.Obiectele de decor din plastic, parchetul stratificat sau vitrificat, podeaua din PVC, toate degajeaza compusi volatili, foarte nocivi pentru sanatate. Foloseste lemnul natural, atat pentru mobila cat si pentru podele si incearca sa lustruiesti piesele din lemn cu ceara naturala, in loc sa utilizati vopsele sau lacuri sintetice.
5.Pastrati cat mai multe plante posibil in casa pentru a imbunatatii calitatea aerului (bambusul, gerbera, dracena, crizantema sunt unele dintre cele mai indicate).
6.Compusi toxici se gasesc in detergenti si in agentii de curatare. Acestia elibereaza gaze toxice in timpul utilizarii lor. Ca solutie alternativa, poti folosi otetul care aduce un plus prin faptul ca si dezinfecteaza.
7. Textilele pot fi si ele supuse unor tratamente chimice, un motiv in plus sa alegi articole din fibre naturale (in, bumbac), iar pentru cearsafuri, matasea, care este un „antiacarian“ natural.
Va urez un 2016 cu multa sanatate.
By Pusa Hack