Diwali FestivalDe departe cel mai raspandit moment multicolor de sarbatoare al indienilor, Diwali este o sarbatoare a bucuriei, a fericirii, a luminii si exuberantei.
Cunoscut și ca Festivalul Luminilor, Diwali este un festival important în hinduism, sikhism și jainism si, in acelasi timp, zi de sarbatoare nationala in India. In timpul festivalului Diwali („sir de lumini” in sanscrita) se aprind candele, simbolizând triumful binelui asupra răului, iar participanții poartă haine noi și își oferă unii altora dulciuri și gustări. Cu toate acestea, denumirea nu este aceeasi in toate regiunile Indiei si Nepalului ci difera de la o regiune la alta.
In cadrul acestei sarbatori, indienii si nepalezii aprind „diyas” (fitile din bumbac care plutesc intr-un mic vas de lut plin cu ulei), cu care isi decoreaza casa si pe care le pun pana si pe acoperis. Orasenii inlocuiesc aceste candele cu lumanari sau cu beculete. Alte decoratiuni specifice acestei sarbatori sunt afisele cu imagini ale zeilor Ganesh si Lakshmi sau decoratiunile pentru usi confectionate manual din broderii, clopotei, oglinzi si scoici.

Festivalul Luminii marcheaza si incheierea anului agricol in India si Nepal. Fermierii termina de insamantat ogoarele si se roaga pentru ca anul ce vine sa fie imbelsugat. Zeita Lakshmi este cea careia ii inalta rugaciunile lor, deoarece ea este considerata a fi zeita belsugului.
Masa traditionala de Diwali cuprinde specialitati ca ciupercile in sos de ceapa, gujia si laddu de grau.

In traditia hindusa lumina simbolizeaza bunatatea si este specifica zeitatilor pe care acestia le venereaza in timpul sarbatorii Diwali. In fiecare dintre cele cinci zile este celebrata o anume zeitate.

Prima zi este dedicata zeitei Lakshmi Pujan care reprezinta bogatia. In traditia hindusa un om bogat este protejat de catre zei datorita faptelor bune pe care le-a facut in vietile anterioare.

A doua zi a Festivalului Diwali sarbatoreste eliberarea de sub tirania regelui Narakasur. Legenda spune ca acest Narakasur, un rege vestit pentru cruzimea sa, stapan peste provinciile din sudul Nepalului, dupa o victorie asupra Lordului Indra, a furat cerceii Marii Preotese, Aditi si a luat prizoniere 16 000 de preotese, inchizandu-le in haremul sau. Krishna l-a ucis pe crudul rege, a eliberat prizonierele si a inapoiat cerceii Marii Preotese Aditi. Ca un simbol al victoriei sale, Krishna si-a manjit fruntea cu sangele regelui, s-a intors acasa in zorii zilei de Narakachaturdashi si a fost spalat si inmiresmat cu ulei aromat de catre localnicele din zona. De atunci, dateaza obiceiul imbaiatului inainte de zorii zilei.

A treia zi a Festivalului Diwali vorbeste lumii despre Bali, un faimos rege al Indiei, care a suparat zeii prin comportamentul sau, iar acestia au vrut sa-l pedespseasca. Asadar intr-o zi un baiat s-a prezentat inaintea lui implorandu-l sa-i dea atat pamant cat pot cuprinde trei pasi de-ai sai. Regele a fost de acord dar baiatul care nu era altul decat Zeul Vishnu a acoperit cu primul pas cerul, cu al doilea intregul pamant si l-a intrebat apoi pe regele Bali unde sa-si puna cel de-al treilea pas. Acesta din urma i-a spus ca se poate aseza pe capul sau. Vishnu s-a asezat cel de-al treilea pas pe capul regelui si in acelasi timp l-a impins pe acesta sub pamant. Totodata Vishnu i-a oferit regelui lampa intelepciunii si i-a dat voie sa se intoarca pe pamant odata pe an sa aprinda milioane de lampi pentru a alunga ingnoranta si intunericul interior.

Cea de-a patra zi a festivalului celebreaza incoronarea regelui Vikramaditya dar si venerarea muntelui Govardhan. Se spune ca, mai demult, locuitorii Gokul-ului se inchinau zeului Indra. Krishna le-a interzis acestora sa-l mai venereze pe Indra care, drept razbunare, a trimis un potop asupra Gokul-ului pentru a-l inunda. Dar Krishna a salvat Gokul-ul ridicand deasupra muntele Govardhan, tinandu-l ca pe o umbrela. Astazi, in mai multe zone ale tarii se realizeaza coline in miniatura care sunt venerate de catre locuitori.

Cea de-a cincea zi a festivalului vorbeste lumii despre Zeul Yamraj care si-a vizitat sora in aceasta zi. I-a adus drept cadou o „tilak” pe care i-a pus-o pe frunte. Drept rasplata, Yami l-a invitat la masa, au savurat impreuna tot felul de dulciuri, dupa care la randul ei, i-a daruit un semn al dragostei sale, un cadou facut chiar de propriile sale maini. De atunci, acesta zi este celebrata ca un simbol al dragostei intre frati.

Unic in lume, Festivalul Luminii este un exemplu de conciliere, intelegere, intelepciune si iertare. Totul aici este pur si luminos. Iar lumina incandescenta care arde timp de cinci zile neincetat povesteste lumii intregi despre o traditie milenara respectata cu strictete de catre toti indienii.

Vezi cateva exemple de mobilier traditional Indian:

http://www.exotique.ro/index.php/new/indian-collection.html

Diwali – festivalul luminilor