chakra-syatem

Cuvantul chakra inseamna in sanscrita „roata” sau „disc”. Chakrele alcatuiesc sistemul energetic al corpului uman. Fiecare chakra este asociata cu un sector anume al vietii. Asemenea unei roti care se invarte, fiecare chakra mentine energia in miscare – cea spirituala, emotionala, intelectuala si fizica. Atunci cand chakrele sunt echilibrate, energia circula nestingherita si te simti sanatos si puternic.

Fiecare chakra este asociata cu o culoare, iar culorile corespund celor ale curcubeului din spectrul vizibil de lumina: rosu, oranj, galben, verde, albastru, indigo, violet. Puteti  purta pietrele corespondente fiecarei chakre, pentru a echilibra  sau deschide chakra respectiva, fie la gat o pietricica, fie in  sirag,  fie in bratari sau puteti tine o piata cateva minute pe  zona  corespunzatoare.

Exotique va propune sa va echilibrati energiile chakrelor. Astfel, a creat bratarile Chakra cu cristale Swarovski colorate in functie de cromatica fiecarei chakre pentru ca dumneavostra sa va puteti armoniza spiritul cu corpul si realitatea inconjuratoare.

 

1. Chakra de baza –  Muladhara (culoare  rosie)

Aceasta  chakra este despre  a te simti conectat cu pamantul si cu ceilalti  oameni, a simti  ca te integrezi in familia ta, in societate, in  umanitate, ca  esti conectat si comunici cu toate celelalte fiinte de pe  pamant. Simtul asociat este mirosul.
Dezechilibrele la nivelul primei chakre sunt foarte importante:  probleme de sanatate sau de greutate, probleme financiare, probleme  de  integrare si sentimentul ca nu avem dreptul sa existam si sa  ne purtam  de grija.
Verbul acestei chakre  este: a avea.  De aceasta chakra tine capacitatea  noastra de a aduce in planul fizic  ceea ce ne-am dorit. Daca aceasta  chakra este deschisa si echilibrata  noi putem manifesta cu usurinta  gandurile, putem aduce in planul fizic  ideile si dorintele noastre.  Banii, bogatia materiala sunt teme legate  de aceasta chakra. Culoarea  rosu, corespondenta acestei chakre si rubinul,  piatra acestei chakre sunt de asemenea, in mod traditional, asociate  cu bogatia.
Pietrele pretioase asociate  sunt rubinul si granatul.  Fiecarei  chakre ii  corespunde o culoare, care la randul ei are o anumita  vibratie.  Prima chakra are vibratia cea mai joasa si frecventa creste pe  masura ce urcam inspre chakra coroanei, trecand totodata prin culorile  curcubeului. Elementul corespondent primei  chakre este pamantul si aceasta chakra este responsabila  cu conexiunea noastra la pamant. Cu  impamantenirea.  Daca aceasta  chakra nu functioneaza cum trebuie ne  putem simti aerieni, deconectati  de natura si de pamant, parca nici nu  simtim pamantul sub picioare.

2. Chakra sacrala –  Swadhisthana (culoare portocalie)

Cea  de-a doua chakra din corpul nostru se numeste Swadhisthana  – in  traducere din sanscrita asta inseamna dulceata (sweetness)  sau „locul  tau propriu”.
Swadhisthana este despre: miscare, ingrijire, placere,  sexualitate,  relatii, procreare, cele doua valente masculin si  feminin din noi insine  si din afara noastra. Este despre a crea bucurie,  o viata fericita si relatii pline de iubire. In energia acestei chakre  sunt stocate dorintele, sentimentele si emotiile.
Societatea in care traim nu ne incurajeaza sa fim cine  suntem, sa ne  traim si sa ne exprimam emotiile de aceea de la  o varsta foarte frageda  suntem nevoiti sa ne reprimam emotiile  si dorintele. Ni se spune sa nu  mai plangem, sa nu ne exprimam  zgomotos in public, ni se insufla rusine  fata de propria sexualitate.  Toata aceasta energie reprimata ramane  blocata in cea de-a doua  chakra si provoaca dezechilibre.
Atunci  cand incepem  sa lucram cu aceasta chakra vom avea asadar de infruntat  toate  aceste lucruri: emotii reprimate, sentimente de vina si de rusine,  va trebui sa ne infruntam si sa ne acceptam defectele si sa constatam  mai apoi cu usurare ca si ele contribuie la a ne face cine suntem  cu  adevarat, sunt parte din noi si ne ajuta sa fim intregi. Tot in aceasta chakra  isi au sediul adictiile de tot felul.
Culoarea asociata este portocaliu si este  o culoare puternic vindecatoare. Pietrele  chakrei sacrale sunt: carneol, rodonit, opalit si cuart.

3. Manipura – Chakra Puterii Personale  (culoare galbena)

Manipura este despre actiune, despre a  stii ce vrei si a actiona pentru a-ti indeplini dorintele. Locatia acestei chakre  este in plexul solar, imediat sub osul pieptului. Chakra  3 este despre  identitate si putere personala, despre a avea coloana  vertebrala,  despre a face lucrurile in felul tau, este despre respectul  fata  de tine, fata de dorintele si nevoile tale. Despre ce vrei tu  versus  ce vor altii pentru tine sau de la tine.
Daca ai probleme cu aceasta chakra este foarte posibil  sa fii cineva  care incearca sa le faca pe plac tuturor sau anumitor  persoane pe care  le considera importante. Desi pentru multi pare  a fi o calitate, de fapt  reprezinta un blocaj, un inhibator de  a te exprima fata de ceilalti  drept persoana care esti in sine.
Elementul este focul, simtul este vazul iar alimentele sunt amidonoasele. Uleiul esential pentru  aceasta chakra este cel din florile de Golden Champa.
Culoarea acestei chakre este galbenul,  care, atunci cand il purtam, pune in miscare energia necesara sa  actionam. Pietrele asociate sunt citrin, chihlimbar si topaz.

4. Chakra inimii-  Anahata  (culoare verde)

Chakra  inimii sau Anahata este locul unde energiile joase  si cele inalte se  intalnesc, locul unde masculinul si femininul  se impletesc. Se afla in  centrul fiintei, intre cele 3 chakre  inferioare si cele 3 chakre  superioare. Inima este locul echilibrului,  vindecarii si al unificarii mintii, corpului si spiritului.
Aceasta chakra se ocupa de emotiile noastre,  de iubire, compasiune, de acceptarea de sine, devotiune,  aspectele  masculin si feminin, atingere, mangaiere si iertare.  Potentialul  acestei chakre este iubirea de sine.Cel  mai mare blocaj pentru chakra  inimii ar fi lipsa acceptarii si iubirii  de sine. Sa ajungi sa  te iubesti cu adevarat poate fi o munca de o viata  intreaga sau  se poate intampla intr-o secunda. De obicei cazul fericit  se intampla  atunci cand avem o revelatie.
Pentru a depasi aceste dezechilibre ale inimii trebuie sa ii acceptam  pe cei din jur asa cum sunt, sa nu incercam sa ii schimbam, sa  fim  binevoitori, intelegatori si sa exprimam compasiune. Culoarea inimii nu e rosu, cum ne-am fi asteptat, ci verde.
Elementul inimii este aerul iar simtul este atingerea.  Pozitia fizica este in mijlocul pieptului. Uleiurile esentiale sunt  cele de trandafir si lavanda. Lavanda este un foarte bun calmant  si  linistitor, perfecta pentru inimile ranite. Mainile, pieptul  si plamanii  sunt zonele guvernate de aceasta chakra. Exista un  circuit de energie  care porneste din inima si traverseaza bratele  iesind prin palme.  Bioenergeticienii si cei care lucreaza cu energia,  se folosesc de acest  circuit, de energia inimii, in vindecare. Smaraldul, jadul si cuartul roz sunt pietrele inimii. Cuartul roz ajuta la eliberarea emotiilor  reprimate si intareste inimile slabite.

5. Chakra gatului – Vishuddha (culoare albastru deschis)

Cea  de-a cincea chakra se numeste Vishuddha si este localizata  la baza  gatului. Ea este responsabila cu comunicarea sincera si  este sediul  creativitatii fiintei. Aceasta creativitate, spre  deosebire de  creativitatea instinctuala care isi are sediul in  cea de-a doua chakra,  este o creativitate constienta, este cumva  expresia profunda a fiintei  tale. Cuvantul  Vishuddha inseamna „purificare”. Gatul este punctul de intersectie  prin  care trecem de la chakrele de jos catre cele superioare si  aici este  locul in care ne „purificam” inainte de a intra in prezenta  lui  Dumnezeu.
Aceasta chakra este centrul exprimarii,  pentru ca aici ia forma fizica (prin sunet) adevarul tau interior.  Obiectivul acestei chakre este sinceritatea. A spune ceea ce e  adevarat  pentru tine, a asculta si a fi auzit, a-ti gasi vocea  interioara, a  rosti adevarul.
Prin chakra 5 circula multa energie legata de minte care vine din  chakrele superioare (intuitie si legatura cu spiritul) iar la  nivelul  acestei chakre, gandurile prind viata si sunt exprimate  prin cuvinte. Indiciile  ca aceasta chakra este inchisa  sau dezechilibrata sunt reprezentate de  orice dificultati (anxietate,  teama, rusine, vinovatie, retinere sau  nervozitate) de a ne exprima  sincer si deschis cu persoanele din jurul  nostru.
Se spune ca in functie de chakra predominanta, fiecare  persoana isi  poate descoperi inclinatia pentru o anume meserie.   Cei care au chakra 5  predominanta sunt buni oratori, profesori,  lideri. Si asa mai departe.  Asadar, ideal este sa ne descoperim  chakra predominanta si s-o facem sa  functioneze la capacitate  maxima, punand astfel, in folosul nostru si al  celor din jur,  un mare atu personal.
Culoarea acestei chakre este albastru deschis,  dar, in general, toate nuantele de albastru sunt benefice. Sunetul  este elementul iar auzul este simtul acestei chakre. Pietrele  benefice sunt cele albastre, turcoazul, acvamarinul, sodalitul,  safirul albastru, lapis lazouli. De fapt, chakra gatului,  este locul in care mintea si inima se intalnesc si energia prinde  viata prin exprimarea verbala. Uleiul  esential al acestei chakre  este tamaia. Poti folosi tamaia si sub forma  ei clasica. O pui  pe un carbune incins si tamaiezi zilnic prin casa.

6. Chakra celui de-al treilea ochi- Ajna (culoare indigo)

Aceasta  chakra, cea de-a sasea chakra din sistemul nostru  energetic, este  situata in mijlocul fruntii, putin deasupra punctului  unde se  intersecteaza sprancenele.
Atunci cand ai Ajna deschisa, percepi lumea exterioara cu  claritate. Intelegi si vezi dincolo de ceea ce vezi cu ochii. Perceptia si viziunea interioara sunt foarte importante  pentru aceasta chakra. Tot de Ajna tin intuitia,  premonitiile,  intelegerea, telepatia si clarviziunea. In realitate,  trebuie  sa ne ghidam dupa aceasta capacitate pentru a ne „permite” sa  ne  deschidem pentru a vedea clar lumea exterioara  si sa avem incredere in ceea ce simtim.
Semne ca exista un blocaj sau dezechilibru al acestei  chakre sunt  sentimentele de neliniste si faptul ca ne lasam coplesiti  de probleme,  nu reusim sa gasim, sa „vizualizam” o solutie  de a depasi situatia  pentru a ne imbunatati viata. Optimismul  ajuta in acest caz, pentru ca  sentimentele pozitive atrag intamplari  benefice in viata noastra.
Culoarea acestei chakre este indigo. Aceasta  culoare se foloseste in cromoterapie pentru a stimula tiroida si  paratiroida.  Elementul  acestei chakre este lumina, iar simtul este intuitia. Planeta care  guverneaza aceasta chakra este Jupiter, planeta expansiunii, a  evolutiei. Verbul  acestei chakre este „eu vad”. Safirul si Lapis lazouli sunt doua din pietrele  pe care le putem folosi pentru a lucra cu Ajna.  Prin urmare, pietrele  albastre functioneaza in general si pentru chakra 5  si pentru  chakra 6.

7.  Chakra coroanei – Sahasrara  (culoare violet)

Chakra coroanei, chakra a saptea, se numeste Sahasrara si  reprezinta conexiunea noastra cu divinitatea.  Cuvantul „sahasrara” inseamna o mie de petale de lotus. Inteleptii  din  vremuri stravechi, simbolizau prin aceste o mie de petale  de lotus,  felul magic in care divinitatea ni se reveleaza in moduri  infinite.  Lucrurile prind tot mai mult contur si intelegerea vine  pe tot felul de  cai si in totul felul de moduri, care puse apoi  cap la cap, intregesc  imaginea si dau tot mai mult sens vietii.
Cuvinte  cheie pentru aceasta chakra: a reflecta, meditatie, a intelege,  a sti. Este localizata in varful capului si guverneaza  partea de sus a  capului, creierul si sistemul nervos. Culorile  acestei chakre sunt  violetul si albul. Violetul este o culoare magica ce ne  poate aduce o gramada de beneficii.  Are capacitatea de a calma/incetini  metabolismul si de aceea poate  fi folosita cu success in curele de  slabire.
Ametistul este cristalul cu cea mai mare  afinitate pentru aceasta chakra. Se pot folosi si cuartul fumuriu sau cuartul transparent. Se recomanda folosirea cristalelor  ascutite. Uleiurile esentiale cele mai potrivite sunt: trandafir, tamaie,  mir, santal si lavanda.
Empatia si compasiunea sunt „simturile” acestei chakre. Posibile dezechilibre apar cand  simtim  ca nu mai suntem conectati cu oamenii din jurul nostru,  nu ii mai  intelegem, nu putem trece de stereotipii si prejudecati  si nu mai simtim  o conexiune cu Dumnezeu, cu sufletul nostru si  cu scopul fiecaruia pe  pamant.
Elementul este energia cosmica.

Este  foarte important sa facem trecerea de la o exprimare  mentala, bazata  doar pe logica, la o exprimare vie, in acord perfect  cu energia inimii  si cu intuitia. In afara de terapia prin cromatica,  muzica relaxanta,  cristalele specifice chakrelor si uleiurile  folosite, trebuie sa ne  concentram din interior pentru a putea  sa exprimam lumii ceea ce suntem.
Atunci cand inima si mintea vor fi in armonie si exprimarea  noastra ca persoane va fi armonioasa si vindecatoare!

Bratarile Chakra si energia corpului uman
Etichetat pe: